Estetik açıdan hoş mu? İşte Diyanet’in ayetlerle açıkladığı fetva
Estetik ameliyatlar son zamanlarda gündemde. Müslümanlar bu konunun caiz olup olmadığını araştırıyorlar. Bu işlemin genç yaşlı fark etmeksizin herkes için caiz olup olmadığını sizler için araştırdık. İşte Diyanet’in yıllar önce ayetlerle yaptığı açıklama…
Estetik ameliyat yaptırmak caiz midir?
Diyanet sadece tedavi amaçlı olma kuralı ile estetiğe izin vermektedir. Fetva şu şekildedir:
Dini Soruları Cevaplama Komisyonu’nun hazırladığı “Estetik Cerrahi” raporu görüşüldü. Müzakereler sonunda:
İslam dini insana özel bir yer vermiş ve yaratılış amacından başlayarak dünya hayatından ölüme ve ötesine, bireysel hayattan toplumsal faaliyetlere, ahiret aleminden insan hayatının her yönüyle ilgilenmiştir. ruh ve duyu bedene ve biçime. Kuran’da insan en hoş, ölçülü ve istikrarlı bir şekilde (Tîn 95/4) yeryüzünde halife (Bakara 2/30) olarak yaratılmış ve çeşitli nimetler, imkânlar ve güzelliklerle donatılmıştır (Beled 90) /4, 8-10; Mülk 67/23; Nahl 16/8, 12; Hac 22/65; Lokman 31/20).
İnsanı en güzel şekilde yaratan Yüce Allah, onun makul ve ölçülü ölçülerde süslenmesine, hoş görünmesine ve hoşluğunu savunmasına izin vermiştir. Kuran’da iyi ve hoş olanın helal, kötü ve kötü olanın ise haram olduğu bildirilmektedir (Maide 5/4-5). Bir ayette, “De ki: ‘Allah’ın kulları için yarattığı süsü ve temiz rızkı kim haram kıldı?’ De ki: “Bunlar dünya hayatında müminler içindir. Kıyamet günü ise ancak onlar içindir. Bilen bir toplum için burada âyetleri ayrı ayrı açıklıyoruz.” Emrolunmuştur (A’raf 7/32). Hz. Peygamberimize güzel giyinmekle ilgili bir soru soruldu. “Allah güzeldir, güzeli sever”(Müslim, İman, 41), kendisi hayatında hep saf ve sistemli olmuş, sade ve hoş giyinmeyi teşvik etmiş ve hoş bir koku sürmüştür.
Öte yandan, İslam’da insanın doğuştan gelen özelliklerini ve formunu değiştirmek ve bu amaçla her türlü estetik ve tıbbi müdahale hoş karşılanmaz; doğayı bozmaya yönelik müdahaleler olarak kabul edilmiştir. Tabiatı bozmaya ve yaratılışı değiştirmeye yönelik tasarruf ve müdahaleler yasaklanmıştır (Nisa 4/119).
Estetik ameliyatlar genellikle ilgi çekmek, daha güzel görünmek ya da onları tedavi etmek amaçlı yapılır.
İslam dininde dikkat çekmek ve daha hoş görünmek için yaratılışın verdiği özellikleri ve şekilleri değiştirmek tabiatı bozmak olarak kabul edildiğinden yasaklanmıştır. Nitekim Hz. Peygamberimiz (sav), yaratılışı değiştirmek ve tabiatı bozmak kapsamında vücudu süslemek, dişleri yontmak ve inceltmek maksadıyla dövme yaptırmak için yapılan operasyonlara değer vermiş, bunu yapanları kınamış ve yaptıranlar (Buhârî, Libas, 83-87; Müslim, Libas, 33).
Öte yandan vücudun herhangi bir organında diğer insanlara garip gelen ve kişinin ruhsal olarak etkilenmesine neden olabilecek bir anormallik veya fazlalık varsa bunun cerrahi olarak düzeltilmesi doğayı bozmayan bir tedavi sürecidir. Tedavi amaçlı estetik müdahalelere dinimizde izin verilmiştir. Nitekim Arfece isimli sahabi bir savaşta burnu kesilince gümüşten bir burun yaptırmış ve Hz. Peygamber izin verdi (Ebu Davud, Hatem, 7; Tirmizi, Libas, 31). Buna göre plastik cerrahi, hastalık nedeniyle saçları dökülen, kaza sonucu burun, kulak, göz gibi organlarını kaybetmiş veya vücudunda doğuştan veya sonradan oluşan şekil bozuklukları olan, doğayı bozma kapsamında ücretlendirilemez.
Yukarıda belirtilen açıklamalar ışığında;
Estetik ameliyatınız;
a) Fıtratı bozmak niyetinde olmamak,
b) Yapılmasında yarar veya yapılmamasında zarar olması,
c) Karşı cinsi aldatmak, aldatmak ve benzetmek gibi bir niyeti olmamak,
d) Jenerik karışıklığa ve yanlış anlamalara yol açmamak,
Tıbbi tedavi olarak yaptırılmasında sakınca olmadığına karar verildi.