Ekonomi

Şifalı salep kış aylarının vazgeçilmezi oldu.

Yüzyıllardır geleneksel tekniklerle elde edilen ve lezzetiyle damaklarda unutulmaz bir tat bırakan salep, soğuk algınlığı başta olmak üzere pek çok hastalığa uygun olması nedeniyle havaların iyice soğuduğu son günlerde yoğun talep görmektedir.

Havaların soğumasıyla birlikte vatandaşlar bağışıklık sistemini güçlendiren ve vücut ısısını koruyan sıcak içeceklere yönelmeye başlıyor. Kış aylarının vazgeçilmez içecekleri arasında yer alan salepgiller familyasından otsu bir bitki olan salep bu listenin başında yer alıyor. Soğuk havalarda ellerimizde tutup gece gündüz içtiğimiz sıcacık salep üreticisinin yüzünü güldürmekte ve üretimi her geçen gün artmaktadır. Ülkemizde Toros Dağları’nın yüksek kesimlerinde üretilen ve Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde de yetiştirilen salep, yumuşatıcı etkisi ve gibi mevsimsel hastalıklara iyi gelmesi nedeniyle son günlerde yoğun talep görmektedir. soğuk algınlığı

Salep bitkisi, çam çiçeği, salep orkidesi ya da sadece orkide gibi isimlerle bilinen bitkinin toz haline getirilmesiyle hazırlanan salep, sütle pişirilir. Solunum yolu hastalıklarına karşı vücudun direncini artıran salep, özellikle içildiğinde içerdiği kalsiyum ve protein sayesinde grip ve soğuk algınlığı, tok tutma, enerji verme, bağışıklık sistemini güçlendirme gibi birçok nedenden dolayı vazgeçilmez içecekler arasında yer alıyor. kışın.

Üzerine ekilen toz tarçın ile içilmeye hazır hale gelen ve dondurma ve içecek yapımında kullanılan salebi Denizli’de üreten 74 yaşındaki Süleyman Yüksel, yaklaşık 12 yıldır Ar-Ge çalışması yapıyor. Ürettikleri toz salebin kilogramının 2 bin 500 TL’ye satıldığına işaret eden Yüksel, “Yaklaşık 12 yıl önce salep ekmeye başladım. Salepi çocukluğumdan beri tanırım. Bu işi bilenler ve gurme bilenler bilir. gerçek salep tadına göre.20 Temmuz’dan sonra ekim işlemi yapılabilir.Bazı salep çeşitleri Temmuz sonunda yapılır.Salep insana güç verir,besleyici özelliği vardır ve hatta sütle buluştuğunda daha da faydalıdır.Kalite kum ve gübre salebin lezzetini etkiler.Her türlü toprakta hızlı büyüyebilen salep bitkisi kültür ortamında hafif dokuludur,kışın sulanır”Tercih açısından iyi olmayan topraklarda daha iyi sonuç verir. filtreleme ve organik elementler. Salep bitkinin toprak altındaki yumrularından elde edildiği için iyi bir toprak hazırlamak gerekir. Bunun için haziranda dekara ortalama yanmış ahır gübresi ile karıştırılması çok önemli” dedi.

“Salep yaparken doğal, katkısız süt kullanmak içeceğinizin lezzetini artırır”

Doğal sütün salebin lezzetini etkilediğini belirten Süleyman Yüksel, “Salep hasadından sonra deve yumrusunun kökünü ve kökünü ayıklayıp temiz su ile yıkıyoruz. Yıkadıktan sonra içindeki istenmeyen yağı kaynatıyoruz. 10-15 dakika Kaynattıktan sonra gölgede veya güneşte kurumaya bırakıyoruz.Değirmenler ağır dönemler.Çünkü değirmende hızlı dönen taşların ortasında yanıyor ve ardından eleme işlemi yapılıyor. bir çay kaşığı kaliteli salep ile bir buçuk litre sütü karıştırmak için yeterli.Salep yaparken doğal, katkısız süt kullanmak içeceğinizin lezzetini artırıyor.Ben salebi üç defa kısık ateşte köpürene kadar yükseltiyorum.” dedi. .- DENİZLİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort