Sağlık

COVİD 19 yeni varyantıyla yeniden gündemde

Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof., Kovid-19’un etkeni SARS-CoV-2’nin endişe verici yeni varyantlarının ortaya çıkmaya devam ettiğine dikkat çekti. Aynur Eren Topkaya, yeni dolaşıma giren SARS-CoV-2 varyantının diğer solunum yolu virüslerine göre daha bulaşıcı olduğunu ve başta yaşlılar olmak üzere riskli grupları etkilediğini belirtti. Hastaneye yatışların kötüleşmesini önlemek ve genel olarak hastalıktan korunmak için tedbirlerin arttırılması gerektiğini söyledi.

Salgının bittiği düşüncesiyle tüm dünyada tedbirler kaldırıldı. Ancak virüsler varlığını sürdürüyor. Üstelik bağışıklık sistemimiz bu virüsleri unuttuğu için onlarla gerektiği gibi mücadele edemiyor ve hastalıklar çok daha şiddetli bir şekilde ortaya çıkmaya devam ediyor. Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. yaşlılar ve küçük çocuklar.

 

“ENDİŞE VERİCİ FARKLILIKLAR ORTAYA ÇIKMAYA DEVAM EDİYOR”

2023 Kasım ortasından bu yana tüm dünyada Kovid-19 vaka sayısının ciddi oranda arttığına dikkat çeken Dr. Aynur Eren Topkaya, “Genetiği değiştirilmiş virüse “varyant” diyoruz. Bulaşıcılığı ve hastalığa neden olma özellikleri artan, laboratuvar testlerinden ve ilaçların etkilerinden kaçabilen varyantlara “kaygı verici varyantlar” adı verilir. “COVID-19’un etkeni olan SARS-CoV-2’nin yeni endişe verici varyantları ortaya çıkmaya devam ediyor” dedi.

 

SARS-COV-2 VARYANSININ BULAŞICILIĞI DAHA YÜKSEK

2023 Kasım ortası itibarıyla tüm dünyada Kovid-19 vakalarındaki artışın gözle görülür şekilde arttığını belirten Prof. bu nedenle özellikle yaşlı grubu etkilemektedir. Bu nedenle ülkemizde yatış ve yoğun bakım ünitelerindeki artışın son aylarda devam ettiğine dikkat çeken Prof. Topkaya, “Gripte hastalığın erken tespit edilmesi halinde etkili olan bir ilaç var ve ilaca erken başlanması hastalığın hafif geçmesini sağlıyor. Ancak COVİD-19’a karşı etkili bir ilaç mevcut değil. “Bu nedenle hem gripten hem de Kovid-19’dan korunmanın en önemli yöntemi önlemedir” dedi.

 

Altta yatan hastalığa bağlı olarak şikayetler artabilir

Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya’nın verdiği bilgiye göre, yeni varyantla ortaya çıkan belirtiler şöyle; Grip benzeri boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, öksürük, yorgunluk, baş ağrısı, kas ağrısı, ateş ve terleme gibi belirtiler yaşanır. Topkaya, hastaların çoğunda klinik tablonun hafif olmasına rağmen bunun hastanın altta yatan bir hastalığının olup olmaması ve bağışıklık durumuyla yakından ilgili olduğunu söyledi.

 

“SALGININ BAŞLANGICINDA ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLERİ HATIRLATMAKTA FAYDA VAR”

Varyantlara karşı geliştirilen aşıların ülkemizde bulunmadığını bu nedenle tedbirlerin çok daha önemli olduğunu söyleyen Prof. Aynur Eren Topkaya sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu nedenle salgının başlangıcında daha sıkı takip ettiğimiz maske, mesafe, kalabalık ortamlardan uzak durma, el hijyeni, hastaların izolasyonu gibi önlemleri hatırlıyoruz. yeni SARS-CoV-2 varyantına ve bulaşıcılığı artan diğer solunum yolu virüslerine karşı koruma sağlayın. “Ve bunu günlük hayatımızda uygulamakta fayda var.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ilgazhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu